Pot-au-feu van kip, aardappel en paddenstoelen

  • 4 personen
  • 135 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Frans
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 400 g kip in stukken, bijv. kippendijen met bot of drumsticks
  • 200 g vastkokende aardappels
  • 350 g paddenstoelenmelange
  • 1-3 eetlepels olijfolie
  • 15 g roomboter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 prei, in ringen
  • 1 glas droge witte wijn
  • 2 takjes rozemarijn, de naadjes, fijngehakt
  • 3 takjes tijm, de blaadjes
  • 750 ml kippenbouillon

Bereiden

Dep de stukken kip droog met keukenpapier en bestrooi met zout en peper, laat 15-30 minuten afgedekt staan zodat het zout en de peper goed kunnen intrekken. Hiermee geef je de kip extra smaak.

Snijd de aardappels in stukken. Maak de paddenstoelen schoon. Halveer grotere paddenstoelen.

Verhit wat van de olijfolie en boter in een stoofpan. Bak de stukken kip rondom bruin. Haal uit de pan en zet apart.

Doe opnieuw wat olijfolie in de pan, fruit de ui en knoflook. Voeg de aardappel, prei en paddenstoelen toe, schep om en bak 2 minuten mee. Blus af met de wijn en laat tot de helft inkoken.

Leg de stukken kip tussen de groenten, bestrooi met de kruiden en schenk rustig de bouillon erbij. Breng zachtjes aan de kook en laat op laag vuur, zonder deksel, 1 ½ uur stoven totdat het vlees van het bot valt.

Strooi wat extra tijm over de stoofschotel en maak af met een straaltje olijfolie.

Opmerking

Paddenstoelen en aardappels zijn er in alle soorten en maten. De mooiste paddenstoelen koop je op een biologische markt of in een biologische winkel. en als je daar toch bent kun je ook meteen wat van die leuke gekleurde aardappels meenemen. Serveer met de uienbroodjes die kun je lekker in de bouillon dopen.

Kookboek

Het recept 'Pot-au-feu van kip, aardappel en paddenstoelen' is afkomstig uit het kookboek...

Wereldse bouillons

Marianne Snel

Van Italiaanse risotto tot Japanse ramen: een goede bouillon is het halve werk, en het is veel makkelijker te maken dan je zou denken! Dit boek bevat 20 verrassende basisbouillons en meer dan 80 hartverwarmende gerechten die je daarmee kunt maken... lees verder

© Nieuw Amsterdam. Beeld: Marianne Snel

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Kip recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!