Leeuwenkoppen rijstballetjes

  • 4 personen
  • 30 min
  • waardering 7,5
  • Hapje
  • Chinees
  • Vlees

Ingrediënten

  • 200 g kleefrijst (puddingrijst) (toko)
  • voor de vulling
  • 3 gedroogde shiitake (toko)
  • 370 g varkensgehakt
  • 3 lente-uitjes, gesnipperd
  • 1 eetlepel fijngehakt citroengras (toko)
  • 2 theelepels geraspte verse gember
  • 1 eetlepel gehakte verse koriander
  • 1 citroenblad (djeroek poeroet) (toko), fijngehakt
  • 2 theelepels Thaise vissaus (nam pla)
  • 1 theelepel suiker
  • 1 ei, losgeklopt
  • voor de saus
  • 2 eetlepels suiker
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 1 theelepel sesamzaadjes

Voorbereiden

Laat de kleefrijst minstens 3 uur of tot 1 nacht in koud water weken. Laat de gedroogde shiitake 2 uur weken.

Bereiden

Spoel de geweekte shiitake onder de koude kraan en dep ze goed droog. Hak ze dan fijn. Doe het varkensgehakt in een kom en schep er de lente-uitjes, het citroengras, de gember, koriander, het citroenblad, de shiitake, vissaus en suiker door. Voeg het losgeklopte ei toe en meng goed. Bewaar de vulling in de koelkast.

Spoel de rijst onder de koude kraan tot het water helder is. Laat goed uitlekken. Schep 1 eetlepel van de vulling op en rol die met bevochtigde handen tot een balletje. Rol de balletjes door de uitgelekte kleefrijst. Maak zo ca. 16 balletjes.

Maak een karamel van de suiker en 1 eetlepel water. Roer er de sojasaus door. Meng goed en laat afkoelen (deze saus is afgedekt tot 3 tot 4 dagen houdbaar in de koelkast). Strooi er vlak voor het serveren de sesamzaadjes over.

Kook de dim sum 15 minuten in een afgedekte stoommand die je met ingeprikt bakpapier hebt bekleed. Serveer de dim sum en geef er soja-suikersaus bij.

Extra benodigd

Stoommand, bakpapier

Tip

Vraag je slager het gehakt 2 keer door de molen te draaien, zodat het heel mals en fijn van structuur is.

Kookboek

Het recept 'Leeuwenkoppen rijstballetjes' is afkomstig uit het kookboek...

Dim sum, heerlijke stoomhapjes

Mikaël Petrossian

Dim sum, die heerlijke Chinese stoomhapjes: gemaakt van soepel deeg en een verrukkelijke vulling. Je vouwt ze en stoomt ze 5 minuten. Klaar! Hapjes voor alle... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Meer rijst recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!