Courgettesalade met citroen, basilicum en manchego
- 4 personen
- 15 min
- waardering 8,5
- Voorgerecht
- Spaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 500 g kleine tot middelgrote courgettes met lichte/dunne schil, als je die kunt vinden
- 1½ eetlepel citroensap
- 3 eetlepels extra vergine olijfolie
- 2 volle eetlepels fijngesneden munt
- 3 volle eetlepels in grove stukken gescheurd basilicum
- 50 g manchego of andere harde schapenkaas, zoals pecorino, met een kaasschaaf of dunschiller in plakjes geschaafd
- 4 eetlepels grof gehakte, geroosterde, gezouten amandelen
Bereiden
Snijd beide uiteinden van de courgettes en snijd ze met een scherp mes of mandoline in heel dunne plakjes (1 tot 2 mm). Leg ze in een vergiet en schep 1 volle theelepel zeezout erdoor (masseer dit in de plakjes courgette zodat het zout alle plakjes kan garen). Zet het vergiet op een kom of in de gootsteen en laat 20 minuten uitlekken.
Knijp voorzichtig overtollig vocht uit de courgette en leg de plakjes in een kom. Meng het citroensap, de olijfolie, de helft van de munt en de helft van het basilicum erdoor. Leg de salade op een bord en verdeel de kaas, amandelen en de rest van de kruiden erover.
Zonder de kaas is deze salade ook lekker bij gebakken vis of ceviche.
Opmerking
We aten deze salade in een klein café in de campo (op het platteland) bij Vejer de Frontera, aan de westkust van Andalusië. Courgettes die vers uit eigen huerto (tuin) kwamen, waren in superdunne plakjes geschaafd en met zout bestrooid, waardoor ze zacht waren geworden. Daarna werden citroensap, olijfolie, basilicum en plakjes manchego toegevoegd. Een openbaring! In de zomer maken we dit heel vaak bij Moro.
Kookboek
Het recept 'Courgettesalade met citroen, basilicum en manchego' is afkomstig uit het kookboek...
Moro thuis
Sam & Sam Clark
Met mooie en verse ingrediënten kan elke liefhebber met 'Moro thuis' aan de slag. Van groente- vlees- of visgerechten tot en met verrukkelijke desserts: 'Moro thuis' is het nieuwe visitekaartje en valt samen met het 25-jarig jubileum van Moro... lees verder
© Good Cook