Sperziebonensalade met munt en rode ui

  • 6 personen
  • 20 min
  • waardering 8,5
  • Bijgerecht
  • Overige keukens
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 600 g sperziebonen
  • 1 grote rode ui, zo fijn mogelijk gesneden (een mandoline is hiervoor ideaal)
  • 100 ml citroen-komijndressing (zie onderaan het recept), plus extra naar smaak en ter garnering
  • 1 klein bosje munt
  • ½ klein bosje bladpeterselie
  • ½ klein bosje koriander
  • ½ klein bosje dille
  • 350 g paneer
  • 2 eetlepels zwart en wit sesamzaad
  • 1 theelepel zeezoutvlokken, plus extra naar smaak
  • gekneusde zwarte peperkorrels

Bereiden

Vul een grote pan voor twee derde met water en voeg 2 theelepels fijn zout toe. Breng op hoog vuur aan de kook.

Snijd intussen de topjes van de sperziebonen (de kant waarmee ze aan de plant hingen). Voeg de sperziebonen toe aan het kokende water en kook 4 minuten, tot ze gaar zijn (proef er eentje - als deze nog niet gaar is, kook dan nog een minuut of twee en proef opnieuw). Schep de gekookte sperziebonen met een schuimspaan uit het water en laat afkoelen op een schaal.

Voeg de ui, een paar flinke snufjes zeezoutvlokken en 1 eetlepel van de citroen-komijndressing toe aan een grote kom. Kneed de ui voorzichtig met schone handen 20 seconden om het sap eruit te krijgen en het zout en de dressing erin te masseren.

Pluk de blaadjes munt, bladpeterselie, koriander en dille; gooi de taaiere steeltjes weg en laat de zachtere steeltjes zitten. Leg alle geplukte blaadjes en steeltjes op elkaar op een snijplank en hak grof - een paar keer van boven naar beneden en een paar keer van links naar rechts.

Voeg de kruiden, de sperziebonen en 1 theelepel zeezoutvlokken, wat zwarte peper en de rest van de dressing toe aan de ui in de kom. Hussel alles door elkaar, tot de bonen glanzen en de kruiden licht bedekt zijn. Je kunt meer dressing toevoegen als je dat lekker vindt.

Nu is het een kwestie van proeven, proeven, proeven. Neem een flinke hap van alle ingrediënten samen, proef en breng verder op smaak. Misschien moet er nog wat dressing bij? Of nog wat zout?

Schep de salade op een groot bord. Verkruimel de paneer erover en bestrooi met het sesamzaad; verdeel goed, zodat iedereen van alles wat krijgt. Bestrooi tot slot met nog wat zout en peper en sprenkel er nog wat dressing over.

Zelfgemaakte citroen-komijndressing (ca. 170 ml)

Verhit een koekenpan op laag vuur en voeg 1 theelepel komijnzaad toe. Rooster 2 minuten, tot hun aroma vrijkomt. Voeg toe aan een specerijenmolen of een vijzel en maal of stamp tot een fijn poeder. Klop het sap van 1 grote citroen met 120 ml extra vergine olijfolie en 1 eetlepel appelciderazijn in een kom en breng op smaak met een paar snufjes zout en peper. Voeg het komijnpoeder toe en klop alles door elkaar.

Kookboek

Het recept 'Sperziebonensalade met munt en rode ui' is afkomstig uit het kookboek...

Parsi

Farokh Talati

De keuken van de Parsi laat zich het best omschrijven als een fusionkeuken: vluchtelingen (Zoroastrianen) uit het voormalige Perzië vestigden zich in de 8e eeuw in het westen van India waardoor een rijke culinaire interactie ontstond... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Overige salade recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!