Pastasaus recepten

Dit is de AMP versie van deze overzichtspagina. Klik hier voor de reguliere versie van deze pagina.

Pastasaus

Pasta's worden gemaakt als aanvulling op bepaalde sauzen. De vormen zijn vaak zowel lisci (glad) als rigati (geribbeld) verkrijgbaar en horen geserveerd te worden met net genoeg pastasaus om ze te bedekken. Kleine pastavormen (alfabeto, ditalini, orzo en stelline): bekend als pastina, worden in de soep gedaan. Ze zijn er in heel veel verschillende vormen, zoals letters, cijfers en sterretjes. Lange pasta (trenette, linguine, spaghetti, bucatini en ziti): kunnen het beste gegeten worden met fijne sauzen, zoals pesto-, tomaten- of gehaktsaus, die eraan vast blijven plakken. Ze worden ook in pasticcios gebruikt. Lintpasta (tagliatelle, fettuccine): serveer ze met simpele, verse, kruidige sauzen, zoals truffelsaus, romige paddestoelensaus of een hamsaus. Pastavormpjes (fusilli, lumache, orecchiette): serveer ze met wat dikkere, vollere sauzen, die in de vormpjes blijven zitten. Pastavormpjes combineren ook goed met sauzen met worst, zeebanket of groente, of met op soep lijkende gerechten, zoals pasta e fagioli. Gevulde pasta (cappelletti, tortelli, ravioli): omdat ze zelf al een kruidige vulling van vlees, pompoen of spinazie hebben, smaken ze goed met een simpele saus van boter en salie, verse tomatensaus of in pasta in brodo.

[ Beeld: Mahathir Mohd Yasin | Shutterstock.com ]