Bietensoep met mierikswortelcrème
- 6 personen
- 40 min
- waardering 7,5
- Voorgerecht
- Hollands
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 grote pastinaak, in stukjes
- 1 theelepel venkelzaad
- 750 ml groentebouillon
- 4 verse rauwe bieten (ca. 750 g), geschild en in blokjes
- gehakt bieslook, voor erbij
- 6 eetlepels zure room of magere crème fraîche
- 2 eetlepels mierikswortelsaus
Bereiden
Verhit voor de soep de olijfolie in een grote pan op laag vuur Voeg de ui, pastinaak en het venkelzaad toe en bak ze 10 minuten tot ze zacht maar niet bruin zijn.
Giet de bouillon erbij en breng hem aan de kook. Zet het vuur laag en roer de bieten erdoor. Laat de soep 15-20 minuten koken tot de bieten zacht zijn.
Doe de soep over in de kom van een blender of keukenmachine en pureer hem, in delen, glad - of gebruik een staafmixer. Als de soep te dik is, kun je hem verdunnen met een beetje extra bouillon. Breng hem op smaak met zout en peper en warm hem op.
Meng voor de mierikswortelcrème de zure room of crème fraîche met de mierikswortelsaus.
Schep de soep in 6 kommen en roer de mierikswortelcrème er losjes doorheen. Bestrooi de soep met bieslook en serveer hem.
Extra benodigd
Blender, keukenmachine of staafmixer
Tips
Voor een intensere bietensmaak en fellere kleur kun je de bieten eerst roosteren. Bedruppel ze met olijfolie en rooster ze minstens een uur in een oven van 190 °C tot ze zacht zijn. Voeg ze met de bouillon toe aan de pan.
De pastinaak geeft de soep een zoet accent, maar je kunt ook een aardappel gebruiken.
Als je zelf mierikswortel kweekt, kun je er een schillen en boven de room raspen. Voeg ook een beetje geraspte of gemalen gember toe voor extra pit.
Probeer eens iets heel anders met een subtielere smaak. Maak een sensationele gele versie van deze soep met gele bieten - die zijn verkrijgbaar bij sommige supermarkten en speciaalzaken en boerenmarkten. Of koop een zakje zaad en kweek ze zelf. Gele bieten zijn ook lekker om zo te koken en dan te schillen, in plakken te snijden en aan te maken met een vinaigrette met citroen en gehakte verse kruiden.
Kookboek
Het recept 'Bietensoep met mierikswortelcrème' is afkomstig uit het kookboek...
Bouillon, recepten met bouillon als basis
Vicki Edgson & Heather Thomas
'Bouillon' bevat naast de 10 belangrijkste basisbouillons van vlees, vis en groente meer dan 50 recepten van frisse... lees verder
© Uitgeverij Terra