Indiase spinazie-spliterwtensoep met rode peper
- 4 personen
- 60 min
- waardering 7,7
- Voorgerecht
- Indiaas
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 100 g spliterwten
- 1 rode peper, zonder zaadjes (hou een halve achter om te garneren)
- 2 groentebouillontabletten
- 1 witte ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, gesnipperd
- 2 eetlepels olijfolie
- ½ theelepel kurkuma
- 1½ theelepel komijn
- 200 g (wilde) spinazieblaadjes, gewassen (hou een paar blaadjes apart om te garneren)
- 100 ml Griekse yoghurt
- 2 theelepels maïzena
Bereiden
Was de spliterwten en breng met de helft van de rode peper, bouillonblokjes en 1 liter water aan de kook. Laat in 45 minuten zachtjes gaarkoken. Controleer op gaarheid door een paar spliterwten te proeven: kook zo nodig wat langer.
Bak ondertussen de ui en knoflook aan in een scheut olijfolie. Voeg kurkuma, komijn, versgemalen peper en een snuf zout toe en bak mee.
Als de ui glazig ziet voeg dan handje voor handje de spinazie toe, en bak al omscheppend mee. Als alle spinazie is toegevoegd en geslonken zet dan het gas uit en laat afkoelen.
Pureer de gare spliterwten samen met het spinazie-uimengsel met de staafmixer of in de keukenmachine. Doe terug in de pan en verwarm.
Meng de yoghurt met de maïzena en voeg dit al roerend aan de soep toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken. Voeg als de soep te dik is wat water toe.
Dien op in mooie diepe borden, bestrooi met de rest van de gehakte rode peper en een paar spinazieblaadjes.
Extra benodigd
Staafmixer of keukenmachine
Opmerking
'Natuurlijk kent iedereen de spliterwt van de erwtensoep. Maar je kunt met deze gepelde en gespleten groene erwt, want dat is een spliterwt, nog veel meer. Soep is zo'n gerecht dat altijd smaakt en een kopje tussendoor is een momentje voor jezelf. Deze prachtige jade groene soep is vol smaak en structuur.' - Joke Boon
Kookboek
Het recept 'Indiase spinazie-spliterwtensoep met rode peper' is afkomstig uit het kookboek...
Koken met kleur
Joke Boon
De kleur van een voedingsmiddel houdt verband met de voedingstoffen die het bevat: rood fruit en rode groentesoorten bijvoorbeeld, bevatten in grote lijnen dezelfde vitaminen en mineralen. In dit boek vind je informatie én recepten in alle... lees verder
© Nieuw Amsterdam. Beeld: Simone van den Berg