Tomatensoep recepten

Dit is de AMP versie van deze overzichtspagina. Klik hier voor de reguliere versie van deze pagina.

Tomatensoep recept

Laat 50 g uisnippers in 30 g boter zweten. Voeg 750 g gepelde, ontpitte en kleingesneden tomaten, 1 uitgeperste teentje knoflook, 1 klein bouquet garni, zout en peper toe. Stoof alles 20 minuten op laag vuur. Roer er 100 g rijst door en voeg 1½ liter kokende blanke kippenfond toe. Kook de rijst in 25 minuten helemaal gaar; roer af en toe. Verwijder het bouquet garni. Pureer de soep in de elektrische mixer of werk hem door de groentemolen met de fijnste schijf. Breng hem weer aan de kook en breng hem op smaak. Roer er voor het opdienen nog wat klontjes boter door en bestrooi hem met fijngehakt basilicum of fijngehakte peterselie. Dien de tomatensoep op met kleine, met knoflook ingewreven en in olijfolie gebakken croutons.

Tomatensoep van tomatenpuree

Breng 1 liter bouillon naar keuze aan de kook en voeg 1 blikje tomatenpuree, 30 g rijst en 1 laurierblaadje toe. leg het deksel op de pan, temper het vuur en laat de soep ca. 30 minuten zachtjes koken. Roer 125 ml zure room en een paar lepels hete soep door elkaar. Roer het mengsel dan door de soep, maar laat deze niet meer koken. Breng de tomatensoep op smaak met zout en peper en roer er wat fijngeknipte peterselie door. ¹)

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' | 'Margriet kookboek' ¹) ]

[ Beeld: Agnes Kantaruk | Shutterstock.com ]