Kabeljauw met ei, verse tuinkruiden en hollandaisesaus
- 2 personen
- 30 min
- waardering 7,7
- Hoofdgerecht
- Frans
- Vis
Ingrediënten
- voor de eieren
- 4 eieren
- 10 g platte peterselie, fijngesneden
- 10 g dille, fijngesneden
- voor de hollandaisesaus:
- 5 eierdooiers
- 2 eetlepels citroensap
- 2 eetlepels wittewijnazijn
- 200 g gezouten roomboter
- voor de kabeljauw
- 360 g kabeljauwfilet
- 3 eetlepels roomboter
Bereiden
Breng water aan de kook en leg daar de eieren voorzichtig in. Kook 6 minuten en spoel ze af onder koud water. Pel ze, snijd ze in stukjes en vermeng ze met de peterselie, dille, een snufje zout en versgemalen witte peper.
Doe de eierdooiers in een keukenmachine. Laat draaien en verwarm ondertussen in een steelpan het citroensap en de azijn. Laat koken. Voeg het vocht in een dun straaltje al draaiend toe aan de eierdooiers. Zet de keukenmachine uit. Verwarm in hetzelfde pannetje zachtjes de roomboter, totdat deze helemaal gesmolten is, maar laat het niet koken. Zet de keukenmachine weer aan en voeg de boter in een dun straaltje al draaiend toe tot een gladde dikke saus.
Verdeel de kabeljauw in 2 porties, dep droog met keukenpapier en bestrooi met wat zout en peper. Verwarm de roomboter in een koekenpan en laat lichtbruin worden. Bak de kabeljauw ongeveer 2 minuten aan elke kant (ligt er een beetje aan hoe dik de kabeljauw is). Haal de vis uit de pan, verdeel over twee borden. Leg er het gekruide eimengsel op en serveer er de saus naast. Lekker met nieuwe gekookte aardappels.
Opmerking
De eitjes en de hollandaisesaus zijn in de zomer ook ontzettend lekker met snijbonen, als bijgerecht bij bijvoorbeeld wat varkensvlees. Of op toast met gemarineerde zalm.
Kookboek
Het recept 'Kabeljauw met ei, verse tuinkruiden en hollandaisesaus' is afkomstig uit het kookboek...
Vier seizoenen koken met Gartine
Kirsten Eckhart & Willem-Jan Hendriks
'Vier seizoenen koken met Gartine' is het nieuwe kookboek van Kirsten Eckhart en Willem-Jan Hendriks, eigenaars van het leukste lunchrestaurantje... lees verder
© Kosmos Uitgevers