Viskroketjes van kabeljauwfilet
- 4 personen
- 50 min
- waardering 7,5
- Hapje
- Japans
- Vis
Ingrediënten
- 350 g kabeljauwfilet, in dunne plakjes
- 115 g kortkorrelige witte rijst, afgespoeld en uitgelekt
- voor de visdressing
- 5 eetlepels rijstazijn
- 2 theelepels kristalsuiker
- 1 theelepel zout
- 3 eieren
- 2 eetlepels fijngesneden lente-uitjes of bieslook
- koolzaad- of zonnebloemolie, om in te vetten en te frituren
- 115 g panko broodkruim
- tartaarsaus en partjes citroen, om te serveren
Bereiden
Doe de vis in een kom en bestrooi met 1 theelepel zout. Schep lichtjes om en laat 30 minuten staan. Spoel goed af met koud water en dep droog met keukenpapier.
Doe de rijst en 350 ml water in een pan, breng aan de kook, draai het vuur naar middelhoog en kook de rijst tot al het water is opgenomen. Draai het vuur uit, doe het deksel op de pan en laat 15 minuten staan.
Meng de rijstazijn, suiker en het zout in een kleine pan. Breng aan de kook en kook 2 minuten. Zorg dat de suiker en het zout opgelost zijn. Laat iets afkoelen.
Doe de rijst in een grote mengkom. Giet de afgekoelde azijn bij de warme rijst, schep om en laat helemaal afkoelen.
Doe de vis met 1 ei en de lente-ui bij de koude rijst. Meng met je handen goed door en zorg daarbij dat alle ingrediënten goed verdeeld zijn.
Was je handen en wrijf ze in met wat olie. Vorm met je handen van het rijstmengsel ongeveer 16 kroketjes van 4 tot 5 cm lang. Leg ze op een plaat en zet ten minste 30 minuten in de koelkast.
Klop de overige 2 eieren los in een ondiepe schaal. Spreid het broodkruim uit op een groot bord. Haal de viskroketjes uit de koelkast.
Verhit de olie in een grote wok op middelhoog vuur. Test de temperatuur door een paar broodkruimels in de hete olie te doen. Borrelen de kruimels snel omhoog, dan is de olie op de juiste temperatuur. Doop elk kroketje in het ei en rol ze dan door het broodkruim.
Bak de kroketjes in kleine porties ongeveer 5 minuten tot ze goudbruin zijn. Verwijder ze met een schuimspaan uit de olie en laat op keukenpapier uitlekken. Serveer ze met tartaarsaus en partjes citroen.
Opmerking
'Deze viskroketjes hebben een Japans tintje. Je hoeft ze niet per se met sushirijst te maken, maar ga gerust je gang. Je wilt graag de zoetzure vlezigheid van sushi met een knapperig jasje.' - Nisha Katona
Kookboek
Het recept 'Viskroketjes van kabeljauwfilet' is afkomstig uit het kookboek...
Rijst & co
Nisha Katona
Haal meer uit rijst met 'Rijst & co' en breid je repertoire bijzondere rijstgerechten uit. Maak eens jambalaya uit de Cajunkeuken of jollofrijst, het ultieme West Afrikaanse feestgerecht. Doe meer met risottorijst en schotel je gasten Italiaanse arancini voor... lees verder
© Good Cook