Biefstuk met asperges en zwartepepersaus
- 4 personen
- 20 min
- waardering 8,5
- Hoofdgerecht
- Chinees
- Vlees
Ingrediënten
- 500 g kogelbiefstuk, in dunne reepjes (tegen de draad in)
- 250 g aspergepunten, schoongemaakt en in grote stukken
- 2 eetlepels plantaardige olie
- 2 theelepels maïzenapasta (zie onderaan het recept)
- voor de marinade
- 2 theelepels lichte sojasaus
- 2 theelepels donkere sojasaus
- 1 theelepel sesamolie
- 2 theelepels shaoxing-rijstwijn
- 1 theelepel maïzena
- voor de zwartepepersaus
- 1 eetlepel plantaardige olie
- 1 grote teen knoflook, fijngehakt of geraspt
- ½ theelepel witte peper
- 1 theelepel grof gemalen zwarte peper
- 1 eetlepel lichte sojasaus
- 1 theelepel shaoxing-rijstwijn
- 2 theelepels oestersaus
- 1 theelepel geroosterde-sesamolie
- ca. 200 ml kippenbouillon
Bereiden
Doe de biefstuk in een kom, voeg alle ingrediënten voor de marinade toe en meng alles goed door elkaar. Laat minstens 10 minuten marineren (de marinade kan afgedekt tot een dag van tevoren in de koelkast worden bewaard).
Kook de asperges 2 minuten in een wok of pan met kokend water, giet ze af en spoel ze meteen af onder koud water om te voorkomen dat ze doorkoken - je wilt dat ze knapperig blijven. Verhit de plantaardige olie in een wok of koekenpan op hoog vuur en bak hierin de gemarineerde biefstukreepjes al omscheppend een paar minuten; laat ze niet te gaar worden (roze is prima). Haal ze uit de wok of pan en zet apart.
Verhit voor de zwartepepersaus de plantaardige olie in dezelfde wok of koekenpan (je hoeft hem niet schoon te maken) op hoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak hem ca. 30 seconden tot hij begint te geuren. Voeg dan de witte en zwarte peper, sojasaus, shaoxing, oestersaus en sesamolie toe en laat het geheel een paar minuten sudderen. Proef en breng naar wens op smaak. Voeg water of extra bouillon toe voor meer saus; mocht je een wat dikkere saus willen, voeg dan de maïzenapasta toe, met een theelepel tegelijk, en breng de saus na elke toevoeging aan de kook tot je de gewenste dikte hebt bereikt. Doe het rundvlees en de asperges terug in de wok of koekenpan, schep alles nog even voorzichtig om en serveer met dampend hete basmatirijst.
Variatietip
Wanneer de asperges niet in het seizoen zijn, kun je ze heel goed vervangen door sperziebonen of broccoli.
Maïzenapasta
Maïzenapasta is het belangrijkste sausverdikkingsmiddel in de Chinese keuken. Je maakt de pasta door maïzena en water te mengen in een verhouding van 1:2. Meng 1 eetlepel maïzena met 2 eetlepels koud of afgekoeld water en roer alles glad. Gebruik geen heet water, want dan ontstaan er klontjes. Vergeet niet om de maïzenapasta voor gebruik nog even goed door te roeren.
Opmerking
Dit gerecht was een favoriet van mijn moeder in het aspergeseizoen (lente). Mijn moeder verdiepte zich graag in de gezondheidsvoordelen van bepaalde voeding en ik herinner me dat ze ons vertelde dat asperges heel goed waren voor de spijsvertering. En zo werd er weer een groente toegevoegd aan de lange lijst van andere die 'heel goed' voor ons waren. Niet dat we overtuigd moesten worden... wij aten toch wel alles wat ons werd voorgezet!
Kookboek
Het recept 'Biefstuk met asperges en zwartepepersaus' is afkomstig uit het kookboek...
Chinees!
Suzie Lee
In 'Chinees!' van Suzie Lee vind je authentieke Chinese recepten waarmee je gewoon thuis van je favoriete Chinese gerechten kunt genieten. Zowel de beginnend kok als de fervente liefhebber van Chinees eten kijkt zijn ogen uit in 'Chinees!'... lees verder
© Uitgeverij Becht