Sandwich met Japanse curry-kikkererwtensalade
- 4 personen
- 15 min
- waardering 8,5
- Lunchgerecht
- Overige keukens
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 1 blik kikkererwten à 400 g
- ½ kleine Fuji-appel, geschild en in blokjes van ½ cm
- 50 g Griekse (soja)yoghurt (of extra mayonaise als je het romiger wilt)
- ½ eetlepel sojasaus
- 2 theelepels ketchup
- 1 theelepel appelazijn
- 4 theelepels kerriepoeder
- ½ theelepel suiker
- 1/8 theelepel anijspoeder
- mespunt kardemompoeder
- ¼ Chinese kool of ijsbergsla
- 8 sneetjes witbrood
- voor de mayonaise
- ½ eetlepel appelazijn
- 200 ml zonnebloemolie
Bereiden
Plaats een vergiet op een kom en stort hier de kikkererwten in om ze uit te laten lekken. Het vocht (aquafaba) gebruik je voor de mayonaise. Doe 60 ml hiervan in een smalle, hoge mengbeker en voeg de appelazijn en ¼ theelepel zout toe. Pureer met de staafmixer tot een gladde en parelwitte massa. Voeg al mixend in een dun straaltje de zonnebloemolie toe tot je eindigt met een dikke, luchtige mayonaise.
Verwarm de appelblokjes 45 tot 60 seconden in de magnetron zodat ze wat van hun rauwe smaak verliezen. Dep de kikkererwten droog en prak grof.
Meng 75 g van de mayonaise, de yoghurt (of extra mayonaise), sojasaus, ketchup, appelazijn, kerriepoeder, suiker, anijspoeder en kardemompoeder, ¼ theelepel peper en 1/8 theelepel zout in een kom. Schep de kikkererwten en appelblokjes erdoor en zet minstens een paar uur, maar liever een nacht, afgedekt in de koelkast zodat de smaken intrekken.
Snijd de Chinese kool of ijsbergsla in flinterdunne reepjes. Bestrijk twee sneetjes brood met een laagje mayonaise. Leg op één ervan een handje kool of sla, gevolgd door een flinke schep kikkererwtensalade. Druk het andere sneetje brood er stevig op en snijd door de helft. Stel de rest van de sandwiches op dezelfde manier samen.
Extra benodigd
Staafmixer
Kookboek
Het recept 'Sandwich met Japanse curry-kikkererwtensalade' is afkomstig uit het kookboek...
Heilig Boontje
Joeri Veul
In 'Heilig Boontje' staat de peulvrucht (bonen, erwten, linzen & co) centraal. We eten gemiddeld twee dagen per maand peulvruchten en dat komt neer op nog geen blik kikkererwten. En dat terwijl de peulvrucht niet alleen duurzaam en betaalbaar... lees verder
© Good Cook