Wortel recepten

Dit is de AMP versie van deze overzichtspagina. Klik hier voor de reguliere versie van deze pagina.

Zie ook

Wortel

Wortels worden in drie variëteiten op de markt gebracht: bospeen, waspeen en winterpeen. Bospeen wordt in bosjes met loof verkocht. De aanvoer vindt plaats vanaf mei. Bospeen hoeft niet te worden geschrapt, maar kan eenvoudig worden afgeborsteld onder de kraan. Waspeen is reeds ontdaan van loof en wordt schoongewassen aangevoerd. Vanaf begin september als nieuwe oogst verkrijgbaar en vervolgens het gehele jaar door aangevoerd. Winterwortels, waarvan de aanvoer in oktober begint, worden meestal in stamppotten, zoals hutspot, verwerkt. Wortels bevatten een zeer hoog gehalte aan provitamine A of caroteen en zijn licht verteerbaar.

Wortel bewaren

Bospeen met loof kan 2-4 dagen in de koelkast worden bewaard. Waspeen is een dag of vijf houdbaar in de koelkast. Winterpeen mag niet in de koelkast worden bewaard, maar kan op een koele plaats best 1-2 weken liggen. Kant-en-klaar gesneden winterwortel (bijvoorbeeld voor hutspot) kunt u het best op de dag van aankoop bereiden. Reken 250 g per persoon als u de groente kookt. Voor een salade is circa 100-125 g per persoon voldoende. ¹)

Wortel combinaties

Vis met wortels is een klassieke combinatie, maar ook in een groente-
schotel met bijvoorbeeld doperwten of koolrabi doen wortels het uitstekend. Stukjes wortel smaken lekker in een tomatensaus of tomatensoep. Op brood smaakt geraspte wortel lekker met kwark en rozijnen. Maak eens een wortelsalade met appel, rozijnen en parten sinaasappel. ¹)

Wortels roosteren

Iedereen weet hoe je worteltjes moet koken, maar we vergeten vaak dat ze geroosterd ook lekker zijn. Ze zijn zelfs verrukkelijk, omdat de droge lucht van de oven de suikers concentreert en karameliseert. Om ze te roosteren moet je ze schillen en in de lengte in kwarten snijden. Leg ze met wat olijfolie en een snufje zout in een braadslee. (Je kunt er als je wilt ook wat licht geplette tenen knoflook bij doen.) Rooster ze 35 minuten bij 180 °C (gasovenstand 4) tot ze goudbruin en zacht zijn, en keer ze halverwege een keer om. Maak ze af met een drupje balsamicoazijn en wat zeezout. ²)

[ Bron: 'Wannée' | 'Margriet kookboek' ¹) | 'Het grote kookboek' ²) ]

[ Beeld: Gresei | Shutterstock.com ]