Gunkan-maki (slagschip sushi)
- 12 stuks
- 30 min
- waardering 8,1
- Hoofdgerecht
- Japans
- Vis
Ingrediënten
- ½ portie sushirijst (zie 'sushirijst maken' onderaan het recept)
- 1 grote daikon (rettich), geschild en in plakken van 3 cm gesneden
- 4 okra, bijgesneden en gekookt
- 2 eetlepels ikura (zalmeitjes) of onuga (imitatie haring-‘kaviaar’) of gekleurde viseitjes
- 1 vel nori
- 40 g krabvlees
- 1-2 lente-uitjes, gesnipperd
- een snufje chilipoeder, desgewenst
- een paar druppels shoyu (Japanse sojasaus), plus extra voor het serveren
- kinome of citroentijm
- 40 g ikura (zalmeitjes)
- gesnipperde verse bieslook
- voor erbij
- wasabi
- ingemaakte gember, ter garnering
- limoensap
Bereiden
Maak de sushirijst. Bereid intussen alle ingrediënten voor het beleg voor.
Trek met een brede dunschiller 4 dunne linten daikon van ongeveer 15 cm lang. Laat de daikonlinten 10 minuten weken in een mengsel van 250 ml water en 2 eetlepels zout tot ze zacht zijn. Giet af en dep droog met keukenpapier.
Snijd de gare okra in kleine stukjes en meng met de Onuga of viseitjes. Neem een eetlepel sushirijst in een hand en vorm tot een rechthoekig blokje van 5 x 2 x 2 cm. Wikkel er een reepje daikon omheen en beleg met een kwart van het okra-eitjesmengsel. Maak zo nog 3 van deze daikon gunkan-maki.
Snijd het vel nori in 8 repen van ongeveer 15 x 3 cm. Meng het krabvlees met de lente-ui en breng op smaak met het chilipoeder (als je dat gebruikt) en shoyu. Vorm nog 4 blokjes rijst en wikkel er een reep nori omheen. Beleg met het krabmengsel en garneer met een toefje kinome of citroentijm.
Vorm nog 4 blokjes rijst en wikkel er een reep nori omheen. Beleg met zalmeitjes en garneer met wat gesnipperde bieslook. Schik er een mespuntje wasabi op.
Schik ze op een dienschaal en garneer met ingemaakte gember. Geef er schaaltjes shoyu met limoensap bij.
Sushirijst maken
Voor 1 portie sushirijst (je houdt in dit recept dus sushirijst over). Spoel 225 g rijst goed schoon. Ververs het water een paar keer tot het helder blijft. Laat de rijst dan 30 minuten of nog liever 1 uur uitlekken in een vergiet. Door het langzame opnemen van het water zal de rijst mooi melkwit worden.
Doe de rijst in een grote, diepe pan en giet er 250-300 ml water bij. Het water mag niet hoger komen dan een derde van de diepte van de pan. Dek de pan af en breng op middelhoog vuur aan de kook - ca. 5 minuten. Draai het vuur heel laag en schep de rijst met een houten spatel snel van boven naar beneden om. Leg er het deksel weer op en laat 9-10 minuten sudderen op heel laag vuur tot het water is opgenomen, maar er nog steeds belletjes bovenop de rijst ontstaan. Schep de rijst met de spatel losjes om van onder naar boven. Leg er het deksel weer op en laat nog 1 minuut sudderen. Neem van het vuur en zet 10 minuten afgedekt weg.
Als je geen kant-en-klaar gemengde sushi-azijn hebt, roer je in een kom 2 eetlepels Japanse rijstazijn om met 1½ theelepel suiker en ½ theelepel zout tot die zijn opgelost.
Doe de hete rijst over in een houten sushirijst-kuip of een kom die niet van metaal is. Sprenkel er de azijndressing over en vouw met de spatel het azijnmengsel door de rijst zonder te roeren. Laat de rijst bij het omscheppen snel afkoelen met een waaier. Maak er zodra hij genoeg is afgekoeld sushi mee.
Opmerking
De bereidingstijd van dit recept is exclusief de bereiding van de sushirijst.
Kookboek
Het recept 'Gunkan-maki (slagschip sushi)' is afkomstig uit het kookboek...
Sushi
Emi Kazuko
Met de verrassende recepten in dit boek wordt sushi maken een feest. Hier vind je sushi met allerlei makkelijk te krijgen ingrediënten. 'Sushi' staat boordevol heerlijke... lees verder
© Good Cook