Ratatouille recepten
-
tip Provençaalse ratatouille
Vegetarisch, 120 min 8,3
-
tip Marokkaans gekruide ratatouille
Vegetarisch, 40 min 7,5
-
Catalaanse ratatouille van Onno Kleyn
Vegetarisch, 40 min 7,8
-
Ratatouille Coeur de Boeuf
Vegetarisch, 45 min 8,5
-
Ratatouille met chilipeper
Vegetarisch, 40 min 7,8
-
Ratatouille nicoise
Vegetarisch, 90 min 8,3
-
Ratatouille provençal
Vegetarisch, 60 min 8,5
-
Ratatouille-spies met basilicumolie
Vegetarisch, 40 min 7,7
-
Siciliaanse ratatouille (peperonata) van Onno Kleyn
Vegetarisch, 35 min 8,2
-
Snelle ratatouille met pangafilet
Vis, 15 min 7,5
-
Taartje met courgette- en paprikaratatouille en geitenkaas
Vegetarisch, 40 min 7,6
Dit is de AMP versie van deze overzichtspagina. Klik hier voor de reguliere versie van deze pagina.
Ratatouille
Ratatouille is een stoofgerecht uit de Provence, maar ook elders rond de Middellandse zee maken ze dergelijke stoofpotjes. Ratatouille is echt een mengelmoes van groenten: tomaat, paprika, courgette, aubergine, ui en knoflook vormen de spil, maar iedereen maakt natuurlijk zijn eigen versie. Ratatouille wordt ook op tal van manieren gecombineerd. Ratatouille is warm of lauwwarm lekker met couscous of rijst en gegrilde merguez. Of bij een mooi groot stuk vlees dat je op de barbecue bereidt: lamsbout, varkensribstuk of gewoon hele kip. Als het echt warm is eten de Fransen ratatouille vaak koud als voorgerecht met stokbrood.
Ratatouille bereiden
Je kunt ratatouille op verschillende manieren maken. Oorspronkelijk is het een stoofgerecht, tegenwoordig worden de groenten ook vaak samen met veel knoflook, tijm, oregano en een flinke scheut olijfolie in de oven geroosterd. Stoven geeft echter een mooier samenspel van smaken. Fruit 2 grof gehakte uien en 3 tot 4 teentjes knoflook in een grote braadpan met een flinke scheut olijfolie. Schep er 2 tot 3 paprika’s in verschillende kleuren, 2 courgettes en 1 tot 2 aubergines door, allemaal in niet te kleine stukken. Bak 1 tot 2 minuten en schep er 500 gram tomaten in stukken en een kleine hand fijngehakte zomerkruiden als tijm, oregano en rozemarijn door. Voeg zout en versgemalen zwarte peper boven en zet de deksel op de pan. Stoof de groente in 30-45 minuten heel zachtjes gaar. Er komt vocht uit de groenten zelf vrij. Ratatouille wordt het lekkerst als je de stoofpot zeker 2 uur laat staan en dan pas serveert.
[ Beeld: Lucky_elephant | Shutterstock.com ]