Spinazie recepten
-
tip Spinazie met krielaardappeltjes
Vegetarisch, 20 min 8,0
-
tip Spinazie met eieren uit de oven
Vegetarisch, 35 min 7,8
-
Broodje gezond (maar dan echt)
Vegetarisch, 10 min 9,3
-
Hamrolletjes met spinazie
Vlees, 35 min 7,9
-
Knapperige spinazie-kaasbroodjes
Vegetarisch, 35 min 7,5
-
Pittige spinazie
Vegetarisch, 15 min 8,0
-
Saag paneer
Vegetarisch, 30 min 7,5
-
Spanakopita
Vegetarisch, 55 min 7,5
-
Spanakopita met tzatziki
Vegetarisch, 30 min 8,2
-
Spinazie à la crème
Vegetarisch, 25 min 7,8
-
Spinazie met ham, rozijnen en pijnboompitten
Vlees, 20 min 7,7
-
Spinazie met rijst en kaassaus
Vlees, 10 min 7,9
-
Spinazie met sesamsaus
Vegetarisch, 5 min 8,5
-
Spinazie met spiegelei en croutons
Vegetarisch, 25 min 7,9
-
Spinazie met yoghurtsaus
Vegetarisch, 25 min 7,5
-
Spinazie omelet
Vegetarisch, 15 min 7,6
-
Spinazie- en broodknoedels met gruyère
Vegetarisch, 30 min 7,7
-
Spinazie-tijmflapjes
Vegetarisch, 75 min 8,0
-
Spinaziedumplings in tomatensaus
Vegetarisch, 45 min 8,3
-
Spinazieflan
Vegetarisch, 45 min 7,5
Dit is de AMP versie van deze overzichtspagina. Klik hier voor de reguliere versie van deze pagina.
Zie ook
Spinazie
Spinazie is vrijwel het gehele jaar door verkrijgbaar als kasspinazie en vanaf april als spinazie van de koude grond. Veel spinazie wordt verkocht als diepvriesspinazie. Het is een tere groente die hoogstens een dag na aankoop moet worden gegeten. Bewaar spinazie in een open plastic zak in de groentela van de koelkast. Oude spinazie heeft gerimpeld blad. Het verdient aanbeveling de blaadjes van de stelen te stropen en de spinazie na het koken fijn te hakken of te snijden. Bij jonge spinazie is dit niet nodig. Aangezien spinazie een sterk slinkende groente is, moet er per persoon op ongeveer 500 g worden gerekend. De kooktijd bedraagt van 5 minuten voor jonge kasspinazie tot 10 minuten voor oudere spinazie. Spinazie bevat veel ijzer, maar ook vitamine C en caroteen.
Wilde spinazie
Wilde spinazie is een andere soort spinazie. De bladen zijn groter, steviger, knapperiger en onregelmatig. Meestal zitten de bladen aan dikke stelen met een worteluiteinde. Snijd de bladen los door een stukje van het eind af te snijden. Wilde spinazie wordt ook wel Italiaanse spinazie genoemd. Beide spinaziesoorten zijn ook heel geschikt om rauw als salade te eten. Voeg aan de gewassen spinaziebladeren bijvoorbeeld stukjes geitenkaas of gebakken spekblokjes en slasaus toe.
Nitriet
Vroeger luidde het advies om gekookte spinazie niet opnieuw op te warmen, omdat de spinazie dan een te hoog nitrietgehalte zou bevatten. Dit advies stamt echter uit de tijd dat koelkasten nog geen gemeengoed waren. Dankzij de huidige koeltechnieken kan spinazie snel en goed gekoeld worden waardoor dit advies is achterhaald.
Spinazie schoonmaken en koken
Pluk de blaadjes, was ze in ruim water en verwijder gele en verwelkte bladeren. Breng in een grote pan van niet-vertind koper veel water aan de kook en doe er de gewassen en uitgelekte spinazie in. Controleer na 8 minuten flink doorkoken of de spinazie gaar is door een blaadje tussen de vingers te wrijven (verleng bij oudere spinazie de kooktijd met een paar minuten). Laat de spinazie in een groot vergiet of draadmand uitlekken. Vul een bak met koud water, houd het vergiet erin en laat de spinazie uitlekken. Herhaal deze handeling een paar keer om de spinazie snel te laten afkoelen. Duw daarna krachtig het vocht eruit. Bewaar de spinazie, als u deze niet direct verwerkt, in een geglazuurde bak in de koelkast of andere koele plaats. ¹)
Spinazie au gratin
Blancheer de schoongemaakte spinazie en druk het vocht eruit. Beboter een gratineerschaal dun en doe er de spinazie in. Bestrijk de groente met een lichte bechamelsaus waardoor u wat geraspte kaas en nootmuskaat hebt geroerd. Bestrooi het gerecht met geraspte kaas, overgiet het met gesmolten boter en gratineer het in een gloeiend he te oven (275-300 °C). Voordat u het gerecht met kaas bestrooit, kunt u halve hardgekookte eieren in de saus leggen. ¹)
Spinazie combinaties
Spinazie smaakt voortreffelijk met eieren, kip, vis, ham, lever, paddenstoelen, aardappelen, knoflook, room, zure room, yoghurt, kaas, olijfolie, goede azijn, sojasaus, gemberwortel, sesamzaad, rijst, deegwaren, citrusvruchten, nootmuskaat en paprikapoeder. ²)
[ Bron: 'Wannée' | 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) | 'Van de groenteman' ²) ]
[ Beeld: Ekaterina Kondratova | Shutterstock.com ]