Tomaten recepten
-
tip Tomaten uit de oven met knoflook, tijm en basilicum
Vegetarisch, 20 min 8,1
-
tip Gebakken tomaten met basilicum en gesmolten mozzarella
Vegetarisch, 65 min 7,8
-
Gebakken tomaten met Parmezaanse kaas
Vegetarisch, 10 min 7,9
-
Geroosterde tomaten op toast met dragon en tijm
Vegetarisch, 120 min 7,7
-
Geroosterde tomaten uit de oven van Annabel Langbein
Vegetarisch, 60 min 7,7
-
Gordon Ramsay: tomaten-basilicumtaartjes
Vegetarisch, 30 min 7,7
-
Jamie Oliver: pasta met tomaten
Vegetarisch, 20 min 8,0
-
Kruidige geroosterde tomaten en aubergine met miso
Vegetarisch, 60 min 7,7
-
Millefeuille met tomaten en linzen
Vegetarisch, 70 min 7,7
-
Pico de gallo
Vegetarisch, 15 min 8,5
-
Spaanse pan con tomate
Vegetarisch, 15 min 7,7
-
Supersimpele salsa
Vegetarisch, 5 min 7,5
-
Tagliatelle met tomaat en basilicum van The River Cafe
Vegetarisch, 40 min 8,0
-
Tarte Tatin met tomaten
Vegetarisch, 160 min 7,8
-
Tarte Tatin van tomaten en uiencompote
Vegetarisch, 45 min 7,6
-
Tomaten in granaatappelsaus
Vegetarisch, 60 min 8,5
-
Tomaten met eieren en brood uit de oven
Vegetarisch, 50 min 7,5
-
Tomaten-gazpacho (tapas)
Vegetarisch, 20 min 7,7
-
Tomatenquenelles in gerookte ham met gegratineerde courgette
Vlees, 100 min 7,5
-
Tomatensap speciaal
Vegetarisch, 5 min 7,7
Dit is de AMP versie van deze overzichtspagina. Klik hier voor de reguliere versie van deze pagina.
Zie ook
Tomaten
Er zijn verschillende soorten tomaten te koop, waaronder vleestomaten, pruimtomaten (pomodori) en de kleine kerstomaatjes. Hoe rijper de tomaat, hoe beter de smaak. Tomaten worden, rauw, gekookt en gebakken gegeten en vaak in een saus verwerkt. Verwijder voor het ontvellen van tomaten het kroontje en snijd de tomaat aan de onderkant met een scherp mesje kruislings in. Leg de tomaten ongeveer 15 seconden in kokendheet water. Haal ze uit het water en trek met een mesje het velletje van de tomaat. ¹)
Kerstomaten
Bestaan in verschillende maten, maar zijn in essentie klein. Sommige zijn rood, anderen geel, en je hebt ze ook peervormig. Ze zijn lekker in salades, maar ook geschikt om door stoofschotels en pastasauzen te doen. ²)
Roma tomaten
Ze worden ook wel pommodori of pruimtomaat genoemd en op grote schaal commercieel ingeblikt of gedroogd. Ze bevatten weinig pitjes en hebben vrij droog vruchtvlees, wat ze ideaal maakt voor sauzen en puree. ²)
Vleestomaten
Grote tomaten die glad en rond, maar ook onregelmatig en gerimpeld kunnen zijn. Vanwege de maat zeer geschikt om te vullen of in salades te verwerken. ²)
Zongedroogde en halfgedroogde tomaten
Zongedroogde tomaten worden gehalveerd en met zout bestrooid in de zon te drogen gelegd. Ze zijn ook in potjes verkrijgbaar Ze zijn dan geweekt in een mengsel van azijn en water, uitgelekt, gedroogd en in, soms geparfumeerde, olijfolie ingemaakt. Halfgedroogde tomaten zijn gedeeltelijk gedroogd in een droogruimte. Om halfgedroogde tomaten langer te kunnen bewaren moeten ze in olie ingemaakt worden. ²)
Tomaten bewaren
Tomaten kunnen circa tien dagen bewaard worden tussen 9 en 13 °C, dus niet in de koelkast! Onrijpe tomaten rijpen in 1-2 dagen bij kamertemperatuur. Bewaar tomaten niet bij komkommers en aubergines, omdat tomaten ethyleengas afgeven dat deze groenten sneller doet verouderen. ³)
Lycopeen
Lang koken komt de voedingswaarde van veel groenten niet ten goede. Tomaten worden er echter alleen maar gezonder door! Door het snijden en verhitten van tomaten kan het lichaam eenvoudiger en meer van het antioxidant lycopeen opnemen. Aan lycopeen worden diverse gezondheids- effecten toegeschreven: een ontstekingsremmende werking bij hartziekten, een preventieve werking bij bepaalde vormen van kanker, bescherming tegen de oogziekte macula-degeneratie en bescherming tegen botontkalking.
[ Bron: 'Wannée' ¹) | 'Het grote kookboek' ²) | 'Margriet kookboek' ³) | redactie ]
[ Beeld: kiboka | Shutterstock.com ]