Macaroni recepten

Dit is de AMP versie van deze overzichtspagina. Klik hier voor de reguliere versie van deze pagina.

Macaroni

Macaroni kan op vele manieren worden klaargemaakt: all'amatriciana, alla carbonara, alla ciociara (op boerenwijze) met fijngehakte en kort gebakken groenten, gerookte ham en plakjes worst, all'arrabbiata (in een pikante saus met chilipeper) of zoals op Sicilië, alla Norma (met blokjes gebakken aubergine, ricotta, tomatensaus en basilicum).

Macaroni met ham en kaas

Bereid 350 g macaroni volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Beboter een ovenvaste schotel. Roer voorzichtig 200 g in blokjes gesneden ham en 200 g geraspte oude kaas door de macaroni tot de kaas draden trekt. Breng de macaroni op smaak met zout en peper. Doe de macaroni in de ovenvaste schotel, bestrooi de bovenkant met een dun laagje paneermeel en leg hier en daar een klontje boter op. Plaats de schotel op het ovenrooster onder de hete grill of in het midden van een voorverwarmde oven (200 °C of gasovenstand 4) en laat er een bruin korstje op komen.

Basisrecept macaroni alla calabrese

Snijd 1 kg rijpe tomaten horizontaal doormidden en druk er zo veel mogelijk vocht uit. Leg ze in een gratineerschaal, bestrooi ze met zout en peper en giet er flink wat extra vierge olijfolie overheen. Zet ze in een op 180 °C verwarmde oven tot ze gaar maar nog stevig zijn. Voeg halverwege de oventijd wat ontpitte zwarte olijven en kappertjes toe. Kook 600 g macaroni beetgaar, laat ze uitlekken en garneer ze met de hete tomaten. Strooi er wat basilicum over, bedruppel ze met olie en serveer ze heet. ¹)

[ Bron: 'Wannée kookboek' | 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹)]

[ Beeld: denio109 | Shutterstock.com ]