Pompoen recepten
-
tip Kruidige pompoen-blokjes uit de oven
Vegetarisch, 45 min 7,8
-
tip Gegrilde pompoen met feta
Vegetarisch, 30 min 7,8
-
Gegrilde pompoen met srirachaboter
Vegetarisch, 30 min 7,5
-
Geroosterde pompoen met gepofte tomaatjes
Vegetarisch, 45 min 7,5
-
Geroosterde pompoen met pompoenpitpesto
Vegetarisch, 45 min 8,3
-
Geroosterde pompoen, knolselderij en venkel van The River Cafe
Vegetarisch, 60 min 7,8
-
Gevulde pompoen met pasta, kaas en chorizo
Vlees, 90 min 8,3
-
Hele gevulde pompoen
Vegetarisch, 320 min 8,5
-
Kruidige flespompoen met feta en granaatappel
Vegetarisch, 80 min 6,3
-
Nigella Lawson: pompoen-halloumiburgers
Vegetarisch, 45 min 8,3
-
Nigella Lawson: Thaise curry met pompoen, zalm en garnalen
Vis, 30 min 8,1
-
Pompoen curry met kikkererwten en lamsvlees
Vlees, 100 min 7,6
-
Pompoen met salie, amandelen en Chaource van de barbecue
Vegetarisch, 25 min 8,5
-
Pompoen met savooiekool uit de wok
Vegetarisch, 25 min 7,8
-
Pompoen met taleggio en kruiden
Vegetarisch, 70 min 7,7
-
Pompoen ovenschotel met dragon
Vegetarisch, 45 min 7,5
-
Pompoen tarte Tatin met een tempura van oude geitenkaas
Vegetarisch, 35 min 8,1
-
Pompoen uit de oven met azijn, knoflook en rozemarijn
Vegetarisch, 30 min 8,5
-
Pompoengnocchi met pecorino en tijmboter
Vegetarisch, 100 min 7,5
-
Pompoengratin met peterselie
Vegetarisch, 40 min 8,0
Dit is de AMP versie van deze overzichtspagina. Klik hier voor de reguliere versie van deze pagina.
Zie ook
Pompoen
De precieze herkomst van de pompoen is niet bekend, maar in Midden- en Zuid-Amerika is het een favoriete groente. Pompoen is het lekkerst in de herfst. Doordat pompoenen erg groot kunnen zijn, worden ze vaak in stukken verkocht. Let er bij aankoop op dat het vruchtvlees mooi oranje van kleur is. De meeste pompoenen zijn maandenlang te bewaren, mits in een koele, vorstvrije ruimte. De zaden moeten worden verwijderd, die kunnen gedroogd en geroosterd als heerlijke snack dienen.
Pompoen combinaties
Pompoen gaat goed samen met alle soorten kaas, room, eieren, boter, spek en ander zout varkensvlees, gebraden vlees, rucola, waterkers, spinazie, zoete specerijen, tomaten, olijven en sinaasappel. Kruiden als salie, rozemarijn en majoraan geven pit aan pompoen, en ahornsiroop, basterdsuiker, kaneel en honing versterken de zoete tonen. ¹)
Pompoen in de oven
De nootachtige smaak van pompoen komt het best tot z'n recht als je pompoen roostert in de oven. Snijd een pompoen (of een stuk van een heel grote pompoen) met schil in schijven en snijd het zachte binnenste waar de pitjes in zitten weg. Zet de pompoenschijven op een bakplaat, strooi er zeezout, verkruimelde kaneelstokjes en grof gemalen chilipepertjes over en besprenkel ze met een geurige olijfolie. Laat de pompoenschijven in een hete oven van 225 °C in 20-25 minuten gaar worden en licht kleuren. Je kunt de schijven ook heel goed roosteren in een grillpan.
Pompoensoep
Van pompoen kun je natuurlijk ook heerlijke pompoensoep maken. Gebruik hiervoor zo'n kleine knaloranje pompoen. Als je die niet schilt, wordt de soep ook prachtig oranje. Fruit stukken pompoen even aan met ui, knoflook en verse tijm en kook de pompoen met kippenbouillon in 20 minuten zachtjes gaar. Pureer alles met de staafmixer tot een mooi gebonden soep.
Gegratineerde pompoen
Maak een grote pompoen schoon en snijd hem in stukken. Blancheer ze 4-5 minuten in water met zout en laat ze op keukenpapier uitlekken. Verdeel ze over een ingevette en met geraspte kaas bestrooide ovenschaal. Schenk er gesmolten boter over en gratineer het gerecht in een warme oven. Wissel de stukken pompoen desgewenst af met gesnipperde, even in boter gebakken uien. ²)
[ Bron: 'Van de groenteman' ¹) | 'De Grote Larousse Gastronomique' ²) | redactie ]
[ Beeld: Aleksei Potov | Shutterstock.com ]