Linzen recepten
-
tip Linzen curry uit Punjab
Vegetarisch, 60 min 8,3
-
tip Linzen met wortelen en aardappelen
Vegetarisch, 45 min 8,3
-
nieuw Gekruide botereieren met linzen en gebakken sjalotjes
Vegetarisch, 15 min 8,5
-
nieuw Budgetvriendelijke dahl
Vegetarisch, 50 min 8,5
-
Eenvoudige gele dahl uit de slowcooker
Vegetarisch, 230 min 8,5
-
Groene linzen met wortel, bietjes en dille
Vegetarisch, 15 min 8,1
-
In wijn gekookte belugalinzen met artisjok en pruimen
Vegetarisch, 45 min 7,5
-
Kruidige Puy-linzen, spinazie en gerookte makreel (of feta)
Vis, 30 min 9,0
-
Linzen in tomatensaus
Vlees, 55 min 8,5
-
Linzen met kruiden van Marcus Wareing
Vegetarisch, 50 min 8,1
-
Linzen met raapstelen
Vegetarisch, 25 min 7,6
-
Linzen met room van Onno Kleyn
Vegetarisch, 10 min 7,8
-
Linzen met spinazie
Vegetarisch, 40 min 8,0
-
Linzen, bladgroente en gemarineerde feta
Vegetarisch, 40 min 8,5
-
Linzenbraadstuk met balsamico-champignons
Vegetarisch, 75 min 8,5
-
Linzendahl met kokos en spinazie
Vegetarisch, 40 min 8,5
-
Marokkaanse linzen
Vegetarisch, 40 min 8,5
-
Masoor Dal
Vegetarisch, 40 min 8,5
-
Pannetje met linzen en Morteauworst
Vlees, 60 min 7,8
-
Puy-linzen met caponata uit de slowcooker
Vegetarisch, 240 min 8,3
Dit is de AMP versie van deze overzichtspagina. Klik hier voor de reguliere versie van deze pagina.
Zie ook
Linzen
Rond, plat zaadje van een peulgewas uit de Vlinderbloemenfamilie. In elke peul zitten twee zaadjes. De peulen worden altijd gedopt en de linzen worden gaar gegeten. Linzen worden al sinds mensenheugenis geteeld en komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Linzen zijn voedzaam en calorierijk (336 kcal per 100 g) en bevatten veel eiwitten (24%), koolhydraten (56%), fosfor en ijzer en vitaminen van de B-groep.
Linzen bereiden
Linzen worden op verschillende manieren bereid: terwijl ze nog warm zijn met een mosterdvinaigrette omgeschept, met geschaafde truffel aangemaakt en met eend of gegrilde zalm geserveerd, of met ui en andere smaakgevers gemengd als basis voor een hartige soep. Ze zijn ook heerlijk als volledige maaltijd door ze met verse worst als saucisses de Toulouse, petit salé (licht gezouten varkensspek), konijn of patrijs te laten smoren. ¹)
Linzen toepassing
Bruine en groene linzen zijn lekker in goed gevulde stoofschotels met veel wintergroenten en lamsvlees of rundvlees. Vlees is niet echt nodig, want linzen zelf bevatten net als vlees veel eiwit en B-vitamines. Beetgaar gekookte linzen zijn ook heerlijk als lauwwarme salade met een dressing van sherryazijn en walnotenolie en verder alleen wat fijngesnipperde rode ui of ringetjes bosui. Serveer de salade op een bedje van rucola en strooi er wat verkruimelde geitenkaas over. Of leg er plakjes gerookte eendenborst op. Rode linzen blijven prachtig oranje, maar koken wel snel stuk. Ze zijn dan ook meer geschikt voor een mooi gebonden linzensoep of kruidige Indiase bonenpuree (dalh). ²)
Recept linzen met spekblokjes
Kook 1 kg linzen beetgaar. Blancheer 250 g vers buikspek in blokjes, laat ze uitlekken en bak ze in wat boter goudbruin. Maak een vinaigrette met 1 eetlepel rode wijn en wat gesnipperde sjalot. Laat de linzen uitlekken en breng ze over in een voorverwarmde diepe schaal. Doe er de spekjes bij, besprenkel ze met vinaigrette en strooi er peterselie over.
[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' | 'Uit eten in Parijs' ¹) | redactie ²) ]
[ Beeld: baibaz | Shutterstock.com ]