Kalkoen recepten

Dit is de AMP versie van deze overzichtspagina. Klik hier voor de reguliere versie van deze pagina.

Zie ook

Kalkoen

De kalkoen is van oorsprong afkomstig uit Mexico, hoewel zijn Engelse naam 'turkey' dat niet doet vermoeden. De kalkoen wordt in de Verenigde Staten vooral gegeten op Thanksgiving Day - de vierde donderdag van november - en met Kerstmis. Toen de Pilgrim Fathers, de eerste kolonisten in Amerika, in het beloofde land aankwamen, vonden zij er wilde cranberry's en wilde kalkoenen. Toen zij in 1612 voor de eerste maal hun oogst van het land haalden, vierden zij hun Thanksgiving met gebraden kalkoen en cranberry's. De traditie is gebleven tot aan de huidige dag. De Nederlandse naam is een verbastering van het woord 'Calcuttahoen'. Onze voorouders meenden namelijk dat het dier afkomstig was uit India.

Kalkoenvlees

In Nederland ligt de top van de verkoop van vers kalkoenvlees rond Kerstmis. Diepgevroren kalkoen is het gehele jaar door verkrijgbaar. Het vlees is mager en licht verteerbaar, maar wat neutraal van smaak. Pittiger van smaak is de jonge kalkoen, die 5 tot 6 kg weegt, en het kalkoenkuiken of de babykalkoen, met een gewicht van 2 kg. Ook onderdelen van de kalkoen zijn te koop, zoals de poten, ook wel 'drumsticks' genoemd, het borstvlees, als kalkoenfilet, en kalkoenrollade. Kalkoen wordt altijd gebraden en vaak ook gevuld.

[ Bron: 'Wannée' ]

[ Beeld: zoryanchik | Shuttertsock.com ]