Cake recepten
-
tip Fijne cake (basisrecept)
Vegetarisch, 90 min 8,2
-
tip Arretjescake
Vegetarisch, 20 min 8,3
-
Abrikozen-yoghurtcake
Vegetarisch, 45 min 8,5
-
Amandel-citroencake met frambozenjam
Vegetarisch, 40 min 8,5
-
Amandelcake
Vegetarisch, 45 min 9,0
-
Amandelcake van Tana Ramsay
Vegetarisch, 90 min 7,6
-
Arretjescake met chocolade, kersen en pistachenoten
Vegetarisch, 10 min 8,5
-
Basiscake
Vegetarisch, 80 min 9,0
-
Battenberg cake
Vegetarisch, 60 min 7,5
-
Cake met olijfolie en gekonfijte gember
Vegetarisch, 70 min 7,6
-
Cake voor bij de koffie
Vegetarisch, 45 min 8,5
-
Cakejes met pijnboompitten en honing
Vegetarisch, 40 min 7,6
-
Cakejes met sinaasappelmarmelade
Vegetarisch, 45 min 7,6
-
Courgettecake met pecannoten en rozijnen
Vegetarisch, 90 min 7,5
-
Dadelcake met karamel met gezouten boter
Vegetarisch, 60 min 8,5
-
Griesmeelcake met amandel en sinaasappel
Vegetarisch, 60 min 8,3
-
Hazelnootcakejes
Vegetarisch, 45 min 7,9
-
Hemelse triple kokoscake
Vegetarisch, 70 min 8,5
-
Honingcake
Vegetarisch, 40 min 7,7
-
Honingraatcake (Bika ambon)
Vegetarisch, 70 min 8,5
Dit is de AMP versie van deze overzichtspagina. Klik hier voor de reguliere versie van deze pagina.
Zie ook
Cake
De hoofdingrediënten voor cakedeeg zijn bloem of cakemeel, boter, suiker en eieren. Aan het deeg kan een vulling worden toegevoegd. Door de toevoeging van eieren is cake een luchtig gebak, dat tijdens de bereiding van het deeg zijn luchtigheid verkrijgt. Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn. Een goede cake bevat gelijke gewichtshoeveelheden cakemeel, boter, suiker en eieren.
Cakemix
Er zijn verschillende cakemixen in de handel, die het maken van een goedgelukte cake vergemakkelijken. Cakemeel wordt gemaakt van een zeer fijne soort patentbloem, waaraan bakpoeder is toegevoegd en meestal ook een smaakmiddel, zoals vanille of citroen. Ook zijn er cakemixen in de handel voor vanille-, citroen-, hazelnoot- en vruchtencake, en voor tulband, sachertaart, kruidkoek en amandeltaart. Cakemeel en cakemixen moeten droog, koel en donker worden bewaard.
Herstellen van mislukte cake
Cake die aan de vorm is blijven plakken kan worden hersteld door de stukjes die aan de vorm zijn blijven kleven voorzichtig uit de vorm te nemen en ze op de cake te plakken met wat jam. Bestrijk de cake vervolgens dun met jam of met chocoladeglazuur. Een ingezakte cake kan in twee lagen worden gesneden en gevuld met vruchten die op het ingezakte gedeelte hoger worden gelegd. Leg de lagen vervolgens weer op elkaar. Een cake die moeilijk uit de vorm kan worden verwijderd moet met een koude natte doek over de vorm op een taartrooster worden gelegd. Na enige tijd kan de cake meestal uit de vorm worden genomen.
Basisrecept cake
Doe 125 g zachte boter in een kom met 125 g fijne kristalsuiker en wat zout. Werk er een voor een 3 eieren door. Strooi een zakje bakpoeder in 180 g bloem. Was 250 g rozijnen, dep ze droog en roer ze met een houten lepel door de bloem. Vermeng de bloem met de boter en suiker tot een deeg en laat het 30 minuten in de koelkast rusten. Beboter een cakevorm van 23 cm lang, leg er bakpapier in en beboter ook dit. Leg het deeg erin. Verwarm de oven tot 240 °C, zet de cake erin en verlaag de temperatuur na 10 minuten tot 180 °C. Controleer na 45 minuten of de cake gaar is: een prikkertje moet er droog uitkomen. Laat het gebak tot lauw afkoelen, stort het en laat de cake op een rooster koud worden. ¹)
Christmas cake
Traditioneel gebak dat in Engeland in de hele kerstperiode wordt gegeten (niet te verwarren met de Christmas pudding, die uitsluitend bestemd is voor eerste kerstdag). De Engelse Christmas cake (er bestaan ook versies uit Ierland, Schotland en Dundee) is een grote, ronde, vrij platte taart van een soort cakebeslag met gekonfijte en gedroogde vruchten, amandelen, specerijen en cognac of andere drank. Na het bakken wordt de cake met een dun laagje abrikozenjam bedekt (soms met een dun laagje marsepein) en daarna geglazuurd met sneeuwwit eiwitglazuur, dat stevig genoeg is om daarin een golfdecoratie aan te brengen. De garnering bestaat uit gekonfijte kersjes en hulstblaadjes. ¹)
[ Bron: 'Wannée' | 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) ]
[ Beeld: MShev | Shutterstock.com ]