Sperziebonen recepten
-
tip Sperziebonen in tomatensaus
Vegetarisch, 40 min 7,6
-
tip Sperziebonen stamppot met zongedroogde tomaat
Vegetarisch, 45 min 8,0
-
Beboterde sperziebonen met sjalotjes
Vegetarisch, 20 min 8,0
-
Gemarineerde sperziebonen met knoflook, walnoten en chilipeper
Vegetarisch, 30 min 8,5
-
Gestoofde sperziebonen in kokossaus
Gevogelte, 25 min 7,9
-
Haricots frites
Vegetarisch, 20 min 8,5
-
Nigella Lawson: sperziebonen met pistache-pesto
Vegetarisch, 20 min 8,3
-
Pittige sperziebonen (sambal goreng buncis)
Vis, 25 min 8,0
-
Pittige sperziebonen met kokos
Vegetarisch, 25 min 7,7
-
Sajoer boontjes met tempeh
Vegetarisch, 30 min 8,5
-
Spaanse sperziebonen
Vegetarisch, 25 min 7,6
-
Sperziebonen à la crème
Vegetarisch, 20 min 7,8
-
Sperziebonen en tuinbonen in mayonaise
Vegetarisch, 15 min 7,9
-
Sperziebonen in kokosmelk (sambal goreng boentjis)
Vis, 40 min 7,6
-
Sperziebonen in kokossaus
Vegetarisch, 20 min 7,9
-
Sperziebonen in pittige tomatensaus
Vegetarisch, 30 min 8,2
-
Sperziebonen met citroen en munt
Vegetarisch, 15 min 7,7
-
Sperziebonen met knoflook, kerstomaatjes en balsamico
Vegetarisch, 20 min 8,6
-
Sperziebonen met knoflookbroodkruim
Vegetarisch, 20 min 7,9
-
Sperziebonen met krokante Parmaham
Vlees, 20 min 8,0
Dit is de AMP versie van deze overzichtspagina. Klik hier voor de reguliere versie van deze pagina.
Sperziebonen
Sperziebonen worden ook wel slabonen of prinsessenbonen genoemd. Door invoer uit het buitenland zijn ze vrijwel het gehele jaar door vers verkrijgbaar, maar de topaanvoer vindt plaats in augustus en september. Sperziebonen zijn ook in blik of glas en diepgevroren verkrijgbaar. Bij geringe aanvoer van verse bonen zijn ze als conserven aanzienlijk goedkoper. Reken per persoon op 250 gram verse sperziebonen. De bewaartijd is drie tot vier dagen in een gesloten zak op een koele, donkere plaats, niet in de koelkast. Haricots verts, het Franse zusje van de sperzieboon, zijn langer en dunner. Kook haricots verts beslist niet langer dan 6 tot 8 minuten.
Sperziebonen bereiden
Je kunt sperziebonen op z'n Hollands bereiden met een klontje boter en wat versgeraspte nootmuskaat, maar sperziebonen hebben veel meer in hun mars. Je maakt de maaltijd opeens veel spannender als je de sperziebonen even omschept met in olijfolie gebakken plakjes knoflook en reepjes gedroogde tomaat. Of met een bosuitje in flinterdunne ringetjes en wat fijngehakte verse oregano. Sperziebonen zijn nu veel malser dan vroeger. Dat betekent ook dat je ze niet zo lang hoeft te koken. Tien tot twaalf minuten is echt lang genoeg. De echte sperziebonensmaak komt het best tot zijn recht als de boontjes nog fris groen en knapperig zijn. Breng eerst ruim water met zout aan de kook en voeg dan pas de boontjes toe, zo blijven ze het mooist. En als je sperziebonen in een salade gaat verwerken, spoel ze dan direct na het koken in een vergiet met koud water. Hierdoor stopt het kookproces direct en blijven de boontjes echt knapperig. ¹)
Sperziebonen combinaties
Sperziebonen gaan goed samen met boter, olijfolie, knoflook, dille, majoraan, tijm, tomaten, aardappelen, groene groenten, olijven, tonijn, walnoten, amandelen, krokant broodkruim, Parmezaanse kaas, ansjovis en kerrie. ²)
[ Bron: 'Wannée' | redactie ¹) | 'Van de groenteman' ²) ]
[ Beeld: HandmadePictures | Shutterstock.com ]